Loading…

Ischias Pijn

Last van stuitje

 

Als het stuitbeen wordt afgekneld, kan het ondraaglijk strak komen te staan, wat pijnlijk kan zijn dit word ook wel last van stuitje genoemd, hoewel het vaak zo is dat zo’n strak stuitbeen eerder een teken van degeneratie is dan van pijn. Wanneer het heiligbeen wordt ingedrukt, rekt het op en dit kan extreme pijn veroorzaken die langs de achterkant van het been naar de voet loopt. Deze pijn kan zo erg zijn dat hij ondraaglijk is. Op zo’n pijnlijke plaats zal bijna alles het beter doen voelen, ook aspirine. Dit is ook de houding die veel mensen aannemen wanneer ze een operatie ondergaan, en het kan zijn dat ze ook pijnstillers moeten slikken. De pijn aan de achterkant van de knie, waar het heiligbeen en het fibreuze weefsel samenkomen, wordt vaak de maryctomieschaambeenknobbel genoemd, of pubische symfyse. Een deel van het liesweefsel, de trochanter, wordt naar achteren getrokken om de maryctomie pubis te bereiken.

Zodra het weefsel boven de maryctomie pubis is vrijgemaakt, zal het sacro-iliacale gewricht (waar het dijbeen met het onderbeen is verbonden) weer in zijn normale positie drukken. Op dit punt rusten het bovenste dijbeen (femur) en het sacroiliacale gewricht (heup). De pijn bevindt zich dan op de plaats waar de twee botten elkaar raken, meestal aan de binnenkant van het kniegewricht. De beenspieren kunnen ook worden aangetast door pijn in de bovenbenen, en dit wordt liespijn genoemd. De mons waar het dijbeen overheen draait, wordt geïrriteerd als het bovenbeen naar voren staat, en dit veroorzaakt ischiaspijn in de lies. Deze pijn ontstaat meestal aan de voorkant, in de bil, en wordt bijna nooit aan de achterkant van het bovenbeen gevoeld. Ischiaspijn kan erger worden wanneer de dijen naar voren worden gehouden, en dit kan zitten, staan en liggen pijnlijk maken. Het kan ook optreden tijdens het sporten, en gaat vaak gepaard met onder meer trillen, pijn en stuiptrekkingen. Pijn in de achterkant van het bovenbeen kan ook het gevolg zijn van een trauma aan het been, zoals vallen of een klap op de zijkant van het been.

Wat kan er gedaan worden tegen ischiaspijn? Zoals hierboven besproken, kan ischiaspijn worden veroorzaakt door trauma aan de ischiaszenuwwortels. Als deze zenuwen eenmaal geïrriteerd zijn, kunnen zelfs niet-traumatische verwondingen ischiaspijn veroorzaken. Dit betekent dat zelfs dingen als een verkeerde houding, langdurig zitten of staan ischiaspijn kunnen veroorzaken.

Er zijn veel effectieve behandelingen beschikbaar voor ischiaspijn, waarvan er hieronder enkele worden besproken:

1. Zelfzorg

Zelfzorg is de eerste lijn van behandeling voor ischias pijn. Wanneer iemand een ischiaszenuw heeft, is het belangrijk om het getroffen gebied voorzichtig te behandelen om zwelling te voorkomen die verdere zenuwschade kan veroorzaken. Eenvoudige zelfzorgmaatregelen, zoals het niet oppakken van het getroffen gebied na het baden, kunnen helpen om de zwelling te verminderen. Het is ook belangrijk om intense druk of druk op het getroffen gebied te vermijden, en door de benen te strekken bij het zitten of rusten. Als deze maatregelen niet worden genomen, kan de aandoening verergeren.

2. Gebruik een nieuwe chiropractor

Een pas gekwalificeerde chiropractor is opgeleid om injecties met een steroïde direct in het pijngebied te geven om ontstekingen te helpen verminderen. De injecties zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook de bloedsomloop in het gebied verbeteren, en helpen ontstekingen te verlichten. Het is belangrijk dat een nieuwe chiropractor wordt gebruikt, omdat het lichaam na verloop van tijd afhankelijk kan worden van het systeem, wat kan leiden tot een zwakkere ontvangende zenuw, en daardoor een onvermogen om ischias effectief te behandelen. Als het stuitbeen wordt afgekneld, kan het ondraaglijk strak komen te staan, wat pijnlijk kan zijn dit word ook wel last van stuitje genoemd, hoewel het vaak zo is dat zo’n strak stuitbeen eerder een teken van degeneratie is dan van pijn. Wanneer het heiligbeen wordt ingedrukt, rekt het op en dit kan extreme pijn veroorzaken die langs de achterkant van het been naar de voet loopt. Deze pijn kan zo erg zijn dat hij ondraaglijk is. Op zo’n pijnlijke plaats zal bijna alles het beter doen voelen, ook aspirine. Dit is ook de houding die veel mensen aannemen wanneer ze een operatie ondergaan, en het kan zijn dat ze ook pijnstillers moeten slikken.

De pijn aan de achterkant van de knie, waar het heiligbeen en het fibreuze weefsel samenkomen, wordt vaak de maryctomieschaambeenknobbel genoemd, of pubische symfyse. Een deel van het liesweefsel, de trochanter, wordt naar achteren getrokken om de maryctomie pubis te bereiken. Zodra het weefsel boven de maryctomie pubis is vrijgemaakt, zal het sacro-iliacale gewricht (waar het dijbeen met het onderbeen is verbonden) weer in zijn normale positie drukken. Op dit punt rusten het bovenste dijbeen (femur) en het sacroiliacale gewricht (heup). De pijn bevindt zich dan op de plaats waar de twee botten elkaar raken, meestal aan de binnenkant van het kniegewricht. De beenspieren kunnen ook worden aangetast door pijn in de bovenbenen, en dit wordt liespijn genoemd. De mons waar het dijbeen overheen draait, wordt geïrriteerd als het bovenbeen naar voren staat, en dit veroorzaakt ischiaspijn in de lies. Deze pijn ontstaat meestal aan de voorkant, in de bil, en wordt bijna nooit aan de achterkant van het bovenbeen gevoeld.

Ischiaspijn kan erger worden wanneer de dijen naar voren worden gehouden, en dit kan zitten, staan en liggen pijnlijk maken. Het kan ook optreden tijdens het sporten, en gaat vaak gepaard met onder meer trillen, pijn en stuiptrekkingen. Pijn in de achterkant van het bovenbeen kan ook het gevolg zijn van een trauma aan het been, zoals vallen of een klap op de zijkant van het been. Wat kan er gedaan worden tegen ischiaspijn? Zoals hierboven besproken, kan ischiaspijn worden veroorzaakt door trauma aan de ischiaszenuwwortels. Als deze zenuwen eenmaal geïrriteerd zijn, kunnen zelfs niet-traumatische verwondingen ischiaspijn veroorzaken. Dit betekent dat zelfs dingen als een verkeerde houding, langdurig zitten of staan ischiaspijn kunnen veroorzaken.

Er zijn veel effectieve behandelingen beschikbaar voor ischiaspijn, waarvan er hieronder enkele worden besproken:

1. Zelfzorg

Zelfzorg is de eerste lijn van behandeling voor ischias pijn. Wanneer iemand een ischiaszenuw heeft, is het belangrijk om het getroffen gebied voorzichtig te behandelen om zwelling te voorkomen die verdere zenuwschade kan veroorzaken. Eenvoudige zelfzorgmaatregelen, zoals het niet oppakken van het getroffen gebied na het baden, kunnen helpen om de zwelling te verminderen. Het is ook belangrijk om intense druk of druk op het getroffen gebied te vermijden, en door de benen te strekken bij het zitten of rusten. Als deze maatregelen niet worden genomen, kan de aandoening verergeren.

2. Gebruik een nieuwe chiropractor

Een pas gekwalificeerde chiropractor is opgeleid om injecties met een steroïde direct in het pijngebied te geven om ontstekingen te helpen verminderen. De injecties zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook de bloedsomloop in het gebied verbeteren, en helpen ontstekingen te verlichten. Het is belangrijk dat een nieuwe chiropractor wordt gebruikt, omdat het lichaam na verloop van tijd afhankelijk kan worden van het systeem, wat kan leiden tot een zwakkere ontvangende zenuw, en daardoor een onvermogen om ischias effectief te behandelen.

Lees meer

Endometriose 

Kramp in kaak

Leave a Reply